Öne Çıkanlar ücret Cumhurbaşkanından gazeteciye: FETÖ ağzıyla konuşuyorsun Yurtta Kar Yağışı kendini astı lig

Bu haber kez okundu.

İlber Ortaylı: Fatih'in portresinde yanındaki Cem Sultan

Dün akşam Habertürk kanalında Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu bir programda, konuk olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Londra'da 7.9 milyon TL'ye satın aldığı Fatih Sultan Mehmet'in portresi hakkında konuştu.

Fatih Sultan'ın, oğlu Cem Sultan'ı sevdiğini, kendine yakın hisettiğini ve yetenekleri yönünden kendine yakın bulduğunu belirten Ortaylı, portrede yanındaki kişinin Cem Sultan olduğunu söyledi.

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İlber Hoca'ya katıldığını, portrede Fatih Sultan'ın yanındakinin kesinlikle Cem Sultan olduğunu söyledi.

İlber Ortaylı: Fatih'in portresinde yanındaki Cem Sultan #2

PORTRENİN ÖZELLİKLERİ

Gentile Bellini'nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33.4, boyu ise 45.4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480.

BELLİNİ'Yİ 1479'DA İSTANBUL'A DAVET ETMİŞ

Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan ressam Bellini'yi 1479 yılında İstanbul'a davet etmiş, resmini yapmasına izin vermeden önce onun yeteneğinden emin olmak için saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirmişti.

Fatih, İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olduktan sonra kendi portrelerini çizdirmeye başlamıştı.

En Son Haber 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.